Garázskapu Budapest, egyedi garázskapu, szárnyas garázskapu, billenő garázskapu
Tolókapu motorok széles választéka
Belépés

Mielőtt garázskaput választana, ezeket a szempontokat is mérlegelje...

Tudnunk kell, hogy igazán színvonalas kivitelű garázskaput házilag nemigen lehet készíteni. A hazai választék nagy, és a korszerű gyártási technológiák lehetővé teszik, hogy a kapu akár életünk végéig kiszolgáljon bennünket.

Típusát alapvetően meghatározza a garázs mérete és kialakítása. Az a legjobb, ha már a garázs tervezésekor tájékozódunk a kapuk szabványméreteiről. Sok későbbi bosszúságtól mentesülnek, akik nem másodlagos tényezőként kezelik ezeket a fontos jellemzőket.

Régebben a garázs általában az udvarban volt, a lakás mögött. Ma már előkelőbb helyen van, az utcafrontra nyílik. Ezért fontos, hogy a ház homlokzatának megfelelő, stílusához legjobban illeszkedő kaputípust válasszuk.

Fajták, típusok
A kereskedelemben sokféle kapufajtával találkozhatunk. Készülhetnek acél- és faborítással, szigeteléssel vagy anélkül.

A nyitás módját illetően lehetnek:

- kétszárnyú nyílókapuk
- billenőkapuk
- szekciós kapuk
- redőnykapuk stb.

Ne fűtsük az utcát!
Vásároljunk hőszigetelt garázskaput!
Mivel a garázskapu általában az épület legnagyobb felületű nyílászárója, jelentős hőmennyiség távozhat el rajta keresztül. A legmegfelelőbb hőszigetelés a dupla falú, legalább 40 mm vastag szigetelés. Ne feledjük azonban, hogy ez hiábavaló, ha a szakszerűtlen beépítés miatt a garázs huzatossá válik.

Billenőkapu

Régebben a legelterjedtebb volt, és ma is a legolcsóbb. Biztonságosan kezelhető, és bármely helyzetben könnyen mozgatható. Van függőlegesen és vízszintesen bordázott. Mozgás közben vonalának függőleges síkjából kibillen.
2250 és 5000 mm közötti szélességi méretekben és 1920-tól 2750 mm-ig terjedő magasságban alkalmazható. Sokféle acél- és faborítással készül, így a legkülönfélébb ízléshez, illetve épületstílushoz illőt is meg lehet találni. Beépíthető a nyílásba vagy mögéje is. Szinte minden méretű nyíláshoz alkalmas kis helyszükségletének köszönhetően. Nyitása könnyen automatizálható. A kaputest egy táblából áll. A négy oldalán zártszelvénnyel van megerősítve.

Szekcionált kapu

Lamellás kapunak is hívják. Ma mindenképpen a legkorszerűbbnek és talán a legesztétikusabbnak tekinthető. A piacon mérhetetlenül nagy a választék. Vonatkozik ez a borítás anyagaira, mintázatára, a kapuba szerelt különféle ablakokra, a széles méretválasztékra egyaránt.

Az ilyen kapuk vízszintes szekciókból vagy lamellákból állnak, amelyek a nyitás során egy sínrendszerben felfutnak a mennyezet alá. ĺgy a belső tér és a garázskapu előtti tér teljes mértékben kihasználható. Ezek a kapuk ideálisak a kis előterű, valamint a közvetlenül az utcafrontra nyíló garázsoknál. Anyaguk és felületkezelésük megegyezik a gyári billenőkapukéval. A kapulap tűzihorganyzott, porszórt, vízszintesen elhelyezkedő, egymással zsanérokkal összekötött lamellákból áll. Az érdesített felület jól ellenáll az időjárásnak és a sérüléseknek.

Egyes típusoknál találkozhatunk famintázatú védelemmel, amely egyrészt a tartósságot növeli, másrészt esztétikailag színvonalasabb megoldás. Minden kapuelem ujjbecsípődés elleni védelemmel készül.

A kapuk kiegyensúlyozására két elterjedt megoldás van: a húzórugós és a torziós rugós.
Az utóbbi drágább, és csak a nagyméretű kapukon indokolt az alkalmazása. A felületkezelt torziós rugó révén a kapu akár fél kézzel is könnyen kezelhető. A szekcionált kapuk gyakorlatilag tökéletesen zárnak.

Ezek a kapuk egyhéjú és dupla falú, poliuretán keményhab hőszigeteléses változatban kaphatók. A külső és a belső héj készülhet alumíniumból vagy acélból. Az úgynevezett hőhídmentes kivitel esetében a két héjnak nincs fizikai kapcsolata, így a hőszigetelés még hatékonyabb.

Redőnykapu

Hasonlít a szekcionálthoz, de lamellái lényegesen keskenyebbek. Két ismertebb formája van.
Az egyiknek a redőnye az ablakredőnyhöz hasonlóan orsótengelyre csavarodik fel. Olyan garázsokra nagyon jól alkalmazható, ahol a mennyezeten nincs hely a csővezetékek miatt. Ennél a megoldásnál csak a motoros változat alkalmazható, mert a redőny kézzel nem tologatható.

A másik változat esetében csak a lamellák mérete különbözik a szekcionált kapukétól. A lamellák a garázs mennyezetére szerelt sínben futnak hátra. Szilárdság szempontjából elmaradnak a szekcionált kapuk mögött, és drágábbak is.

Dupla garázs

Ma már egyre gyakrabban találkozunk dupla garázzsal. Már a tervezésekor el kell dönteni, hogy egy vagy két kapu legyen-e rajta. Ha két kapu mellett döntünk, akkor a beálláskor feleakkora nyílást nyitunk, s ezáltal kevesebb hő távozik a házból.
A két kapu ára megegyezik a dupla garázskapuéval, de a két kapura két hajtóművet kell szerelni. Ha egyet szeretnénk, a szekciós kapu javasolható, mert a dupla méretű billenőkapu nehezebben mozgatható.



Forrás:https://archivum.vasarnap.ujszo.com/vasarnap/200536/hazunk-taja/milyen-garazskaput-valasszunk

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.

Összes termék